АКАДЕМИЯ ФОРТИСИМО ПРЕДСТАВЯ РАХМАНИНОВ

офийската филхармония и „Фортисимо Академия“ представят живота на гениалния Сергей Рахманинов, разказана с думи и музика.
На 16 февруари Софийската филхармония, маестро Найден Тодоров и артистите Ана Пападопулу и Валентин Ганев ще представят творчеството на Сергей Рахманинов. Компания на сцената ще им прави виртуозният български пианист Людмил Ангелов, който ще изсвири Втория клавирен концерт на руския гений. Концертът е част от образователната поредица Фортисимо Академия и е насочен както към почитателите на класическата музика, така и към онези, които тепърва откриват нейното очарование.
Името на Сергей Рахманинов е известно по целия свят. Изключителен пианист, блестящ диригент и композитор, оставил на целия свят огромно културно наследство, той е сред най- обичаните композитори на всички времена. Неговият Втори концерт за пиано печели 8 пъти класацията на Класик ФМ за най-любимо произведение.
Според проучване, публикувано в списанието EPJ Data Science съвсем наскоро, Рахманинов е най-иновативният композитор в историята на класическата музика. Изследователите го поставят пред колоси като Бах, Брамс и Менделсон. Произведенията му са оценени и като най-оригинални в сравнение с предишни негови творби. Изследването обхваща повече от 900 творби на класическата музика.
Отвъд статистиката обаче остава дълбоката емоционалност на Рахманинов, която може да развълнува различни поколения. Днес той вдъхновява и много филмови режисьори. Неговата музика е използвана в повече от 206 филма, сред които „Бърдмен“, „Тя“, „Доктор Живаго“, „Ронин“, „Добрата съпруга“ и мн. др.
Още любопитни факти и музика от за големия композитор ще чуете на 16 февруари от 19 ч. в зала „България“.
За кого е Фортисимо Академия?
Своето място в „музикалната академия“ на Фортисимо могат да намерят, както скоро заинтригуваните от класическата музика, така и тези, които искат да чуят и научат повече за композиторите и техните произведения. Аудиторията ни е любознателната публика над 16 години. А приемът е лесен, само с билет.
Фортисимо Академия въвежда и информира!
На достъпен език, отново с помощта на интересни актьорски интерпретации, концертите от цикъла водят публиката назад във времето в увлекателен разказ, преплетен с музика.
Фортисимо Академия се слуша, но и се гледа!
По традиция в тези концерти е включена мултимедия, на която в кадри и в пълен синхрон с музиката се представят факти свързани с интересния житейски разказ на композиторите. Този път портретът е на Рахманинов.
Фортисимо Академия не изисква!
Или по- точно изисква само да се отпуснете и да позволите да ви водим.
Фортисимо Академия събужда любопитството!
В тези концерти ще навлезете в необятния свят на класиката. И по този начин тя ще стане за вас близка и достъпна.

Start:           

16/02/2020 at 19:00

Venue:        

Bulgaria Hall, Sofia, Bulgaria

Organizer:  

Фортисимо Академия

Programme:

Conductor:  

Nayden Todorov

Soloists:

Ensembles: