SHARON KAM IN SOFIA

Двукратната носителка на „Ехо Класик“ Шарон Кам и съзвездие от талантливи солисти ще зарадват ценителите на класическата музика.
Солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Ивайло Джуров са изборът на маестро Найден Тодоров за концерта на Софийската филхармония на 13 февруари в зала „България“. Ценителите на класическата музика ще се насладят на разтърсващия „Реквием“ на Моцарт и Концерт за кларинет и оркестър 2 на Карл Мария фон Вебер.

Специален гост на събитието е водещата изпълнителка на кларинет Шарон Кам, която повече от 20 години е солистка на световноизвестни оркестри в САЩ, Европа и Япония. Шарон Кам е носителка на множество признания, сред които най-впечатляващи са Лауреат на международния конкурс „ARD“ в Мюнхен и двукратна носителка на наградата „Ехо класик“ за инструменталист. Изпълненията на произведения на Карл Мария фон Вебер с оркестъра на Гевандхаус – Лайпциг, й носят първата награда „Ехо класик“. Негови творби са включени в записите на Кам и Радиооркестъра на Лайпциг, за които талантливата солистка получава втората си награда „Ехо класик“.

В зала „България“ Шарон Кам ще свири Втория кларинетен концерт на Вебер, който се откроява с трактовката на кларинета като солов инструмент. В творчеството си съвременникът на Бетовен изповядва естетика и стил, емоционална изтънченост и грация. Вторият му концерт за кларинет е свързан с постиженията му в оперния жанр и влиянието на Моцартовите традиции.

„Реквием“ на Моцарт ще звучи във втората част на концерта на Софийската филхармония. В изпълнението на великолепното произведение ще участва Националният филхармоничен хор. В творбата на гениалния автор солистите се третират предимно ансамблово, което я прави новаторска за времето си. Списъкът със солови изпълнители за едно от най-знаковите произведения на композитора е впечатляващ.

Сопраното Беса Лугичи, откритие на Христина Ангелакова, специализира в Италия, където работи със световнопризнати оперни певци и диригенти. През последните години Лугичи гостува многократно на сцени и фестивали в Германия, Косово, Франция, Хърватия, Македония.

Мецосопраното Виолета Радомирска е една от най-талантливите съвременни български певици. Гастролите й през последните години включват концерти в Швейцария, Австрия, Германия и други. През сезон 2018-2019 г. дебютира в Миланската скала в „Електра“ на Р. Щраус.

Софийската публика ще се наслади отново на таланта на тенора Михаил Михайлов, когото аплодира бурно при участието му в концерта на примата Соня Йончева в зала „България“ в края на миналата година.

Носителят на множество български и международни отличия Ивайло Джуров (бас) е четвъртият солист в „Реквием“. Артист с активна международна кариера, покани за негови участия идват от Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др.

За цялостното усещане за концерта за ценители отговаря диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. През годините той дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри, оперни състави и солисти у нас и по света. През 2019 г. „Дисни“ организира първото мащабно концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars: In Concert“) в най-големите градове в Китай с участието на Софийската филхармония и Найден Тодоров

„Цикъл: Юбилей на Националния Филхармоничен Хор II“

Start:           

13/02/2020 at 19:00

Venue:        

Bulgaria Hall, Sofia, Bulgaria

Organizer:  

Sofia Philharmonic

Programme:

Conductor:  

Nayden Todorov

Soloists:

Ensembles: